„Hle, skrývá se mezi zbrojí.“ 1. Samuelova 10:22

Když šel Samuel představit prvního izraelského krále lidu, našel Saula, jak se skrývá mezi zbrojí (viz 1. Samuelova 10:22). Hebrejské slovo pro zbroj symbolizuje omezení, která sis sám dal a která ti brání dělat to, pro co tě Bůh pomazal. Tvými limity mohou být například:
1) Pocit nedostatečnosti. Saulova první reakce, když se dozvěděl, že byl vybrán za krále, byla: „Což nejsem Benjamínec? Z těch nejmenších izraelských kmenů? A má čeleď je ze všech čeledí Benjamínova kmene nejnepatrnější!“ (1. Samuelova 9:21). Když zapomeneš do rovnice dosadit Boha, budeš si vždycky připadat nedostatečný. Místo aby ses zaměřoval na vlastní slabosti a nedostatky, soustřeď se na Boha a jeho „nesmírně velikou moc vůči nám“ (viz Efezským 1:19).
2) Strach z toho, co si pomyslí druzí. Autor knihy Přísloví napsal: „Kdo se třese před lidmi, ten klade sobě léčku…“ (Přísloví 29:25). Saul do této léčky spadl rovnou po hlavě! Když ho Samuel konfrontoval, kvůli tomu, že neuposlechl příkaz k vyhlazení Amálekovců, odpověděl: „Bál jsem se lidu, proto jsem je uposlechl“ (1. Samuelova 15:24). Boží slovo nás ujišťuje: „Vždyť Bůh řekl: ‚Nikdy tě neopustím a nikdy se tě nezřeknu.‘ Proto smíme říkat s důvěrou: ‚Pán při mně stojí, nebudu se bát. Co mi může udělat člověk?‘“ (Židům 13:5-6). Jakmile se chopíš této pravdy a budeš podle ní jednat, zjistíš, že se není čeho bát.
3) Přílišná pragmatičnost. V Bibli se píše: „… je to muž rozpolcený, nestálý ve všem, co činí“ (Jakub 1:8). To se přesně hodí na Saula! Když neslyšel Boha, vzal věci do svých rukou a šel se radit s věštkyní. Davidovi slíbil, že mu neublíží, pak ho ale opakovaně pronásledoval. Přizpůsobivost může být chvályhodná vlastnost, Bůh ale očekává důslednost a oddanost.