„… umyj mě, budu bělejší nad sníh.“ Žalm 51:9

Pamatuješ doby, kdy většina restaurací měla velmi omezenou otevírací dobu? O tom, jestli se najíš, nebo budeš o hladu, rozhodovala jejich pracovní doba. Teď už je to jiné, dnes můžeš zajít do mnoha ze svých oblíbených restaurací, kdykoli dostaneš hlad. Bůh jedná podobně, je dostupný dvacet čtyři hodin denně. Nicméně přestože modlitba není omezena konkrétními časovými limity, jsou určité chvíle, kdy je životně důležité s Bohem mluvit. Zde jsou dva příklady:
1) Když jsi zhřešil. Tvé pocity viny a studu tě spolu s žalobcem satanem budou přesvědčovat, aby ses Bohu vyhýbal. Ale jediným řešením hříchu je, obrátit se k němu. David, obtížený cizoložstvím, lhaním a vraždou, si uvědomil, že potřebuje svůj hřích vyznat Bohu: „Zbav mě hříchu, očisť yzopem a budu čistý, umyj mě, budu bělejší nad sníh. … Stvoř mi, Bože, čisté srdce, obnov v mém nitru pevného ducha“ (Žalm 51:9-12). Jan řekl, že Bůh je: „… tak věrný a spravedlivý, že nám hříchy odpouští a očišťuje nás od každé nepravosti“ (1. Janova 1:9). Zhřešil jsi? Pouhá jedna modlitba tě dělí od nového začátku.
2) Když máš obavy a strachuješ se. Nemusíš hledat příliš dlouho, abys našel věci, které tě znepokojují. Jsou všude okolo. Finance, zaměstnání, zdraví, rodina, to vše tě může stresovat a přivádět k úzkosti. Kam se obrátit? Modlitba k Bohu je odpovědí na strach a úzkost. „Netrapte se žádnou starostí, ale v každé modlitbě a prosbě děkujte a předkládejte své žádosti Bohu. A pokoj Boží, převyšující každé pomyšlení, bude střežit vaše srdce i mysl v Kristu Ježíši“ (Filipským 4:6-7).