„A proto ten, kdo si myslí, že stojí, ať si dá pozor, aby nepadl.“ 1. Korintským 10:12

Existují tři situace, v nichž jsme obzvláště zranitelní:
1) Strach a sklíčenost. Ve chvíli sklíčenosti udělal Petr to, o čem přísahal, že to nikdy neudělá. Zapřel Ježíše. I strach tě nutí říkat věci, které nemyslíš vážně, a dělat něco, co je v rozporu s tvým charakterem. Proto Juda napsal: „… budujte svůj život na přesvaté víře, modlete se v Duchu svatém, uchovejte se v lásce Boží…“ (Juda 20-21).
2) Vzrušení. Herodes propadl rozrušení z tančící dívky, zapomněl na obezřetnost a učinil nabídku, které do smrti litoval: „Dám ti, co si budeš přát…“ (Marek 6:23). Dívka požádala o hlavu Jana Křtitele, a protože Herodes byl král, nemohl svůj slib zrušit. Jediný okamžik požitkářství ho stál v konečném důsledku království a život. Dávej si pozor, kde hledáš vzrušení a jak reaguješ, když ho najdeš. „Žádostivost pak počne a porodí hřích, a dokonaný hřích plodí smrt. Neklamte sami sebe…“ (Jakub 1:15-16).
3) Únava. Ve starozákonní době „prvorozenství“ znamenalo, že nejstarší syn zdědil dvakrát větší část otcova majetku než jeho bratři. Za normálních okolností by Ezau o prodeji svého prvorozenství neuvažoval. Ve stavu vyčerpání to ale udělal (viz 1. Mojžíšova 25:29-34). Únava může způsobit, že ztratíš nadhled a začneš se rozhodovat podle toho, co ti v dané chvíli připadá dobré, místo podle toho, co je pro tebe správné z dlouhodobého hlediska. Bible říká: „To, co se jim stalo, je výstražný obraz… A proto ten, kdo si myslí, že stojí, ať si dá pozor, aby nepadl“ (1. Korintským 10:11-12).
Proto si na tyto tři situace, v nichž jsi zranitelný, dávej pozor.