„Ovoce Božího Ducha však je … pokoj, trpělivost…“ Galatským 5:22

Všimni si, že ve výčtu ovoce Ducha se trpělivost objevuje hned po pokoji. Proč? Protože když máš v srdci pokoj, prakticky nic v tobě nemůže vyvolat pocit netrpělivosti. Tyto vlastnosti však nevznikají tělesným úsilím, jsou ovocem Ducha. Nemůžeš se rozhodnout a říct: „Budu trpělivý, i kdyby mě to mělo zabít.“ To by se mohlo stát! Pokud je to skutečné ovoce Ducha, budeš mít opravdový vnitřní pokoj a určité okolnosti tě nebudou trápit jako dříve. Proč? Protože budeš spoléhat na Pána.
Trpělivost je určitý druh víry, která říká: „Důvěřuji Bohu. Věřím, že je větší než tento problém. Věřím, že v tom je jeho ruka, a on to v mém životě může využít pro dobrou věc.“ Zatímco frustrace křičí: „Proč se to stalo?“ víra se ptá: „Bože, co chceš, abych se naučil?“ Abrahamovi bylo sto let, když se mu narodil druhý syn Izák. To je dlouhá doba, aby se člověk vyzbrojil trpělivostí. Nejhůř se čeká, pokud ty spěcháš, ale Bůh ne. Je těžké být trpělivý při čekání na vyslyšení modlitby, když ses třeba modlil, aby Bůh změnil tvou finanční situaci, tvůj zdravotní či rodinný problém nebo tvého příbuzného, který tě trápí.
Trpělivost je důkazem a zároveň zkouškou tvé víry. V takových chvílích ti Bůh šeptá: „Utiš se a věz, že já jsem Bůh!“ (viz Žalm 46:11). Jinými slovy: „Mám vše pod kontrolou. Mám lepší plán. Pracuji na tom pro tvé dobro!“