„Kdo žije bezúhonně, bude žít v bezpečí, kdo však převrací své cesty, bude odhalen.“Přísloví 10:9, ČSP

Co považuješ za nejdůležitější vlastnosti pro člověka, který touží být úspěšný a chce něco vykonat pro svět? Někteří řeknou, že inteligenci. Koneckonců znalosti mají v mnoha ohledech moc. Jiní tvrdí, že je nutná horlivost, ten nakažlivý bojový duch doplněný vášní. Další říkají, že důležitý je vhled, starý dobrý selský rozum doprovázený schopností jasně vnímat určité problémy.
Bible říká, že nejdůležitějším předpokladem úspěchu je bezúhonnost: „Kdo žije bezúhonně, bude žít v bezpečí, kdo však převrací své cesty, bude odhalen“ (Přísloví 10:9, ČSP). Nakonec se „staneš známým“ buď svou bezúhonností, nebo její absencí. Všichni jsme na své cestě životem poznali mimořádně inteligentní lidi, kteří však nebyli čestní a už vypadli ze hry. Podobně skončili i jiní, průbojní a vášniví, ale nepříliš čestní. A totéž platí i o lidech, kteří sice měli velký vhled, ale chyběla jim bezúhonnost. Slovník synonym staví bezúhonnost do jedné řady se slovy „ryzost, integrita, poctivost, úplnost a nepodplatitelnost“.
Bezúhonnost začíná ve tvém soukromí. Je to něco, o čem ví pouze Bůh a ty. Pak se projeví ve tvém osobním světě. Je částí tvého já, kterou odhaluješ jen úzkému kruhu rodiny a několika důvěrným přátelům. Potom přichází na řadu svět tvého povolání. Zde tě lidé poznají po plodech tvé práce, pracovní morálce či tvých dovednostech. A všichni se budou ptát na totéž: „Mohu ti důvěřovat?“ Nakonec se tvá bezúhonnost projeví i veřejně. Otázka tedy zní: Jsi bezúhonný?