„Bázeň před Hospodinem přidává dnů…“ Přísloví 10:27

Vzbuzuje v tobě představa stárnutí úzkost? Možná je čas, abys přezkoumal svůj hodnotový systém. Pro Boha je důležitější obsah než obal. Aby ses uměl smířit se svými vráskami, musíš se s ním na tom shodnout. Ve finále není důležitý počet prožitých dnů, ale kvalita života během nich.
Ježíšovým prvním zázrakem byla proměna vody ve víno. Všimni si, co prohlásil správce hostiny: „Každý člověk podává nejprve dobré víno, a teprve když už se hosté napijí, víno horší. Ty jsi však uchoval dobré víno až pro tuto chvíli“ (Jan 2:10). A stejné to může být i s tvým životním příběhem. Nemusíš trpět chorobným strachem ze stárnutí. Pokračuj v boji, nepřestávej růst, uč se a jdi stále vpřed.
Přečti si Kálebova slova: „… já jsem se cele oddal Hospodinu, svému Bohu. Onoho dne se zavázal Mojžíš přísahou: ‚Ano, země, na niž stoupla tvá noha, bude navěky patřit tobě a tvým synům jako dědičný podíl, neboť ses cele oddal Hospodinu, mému Bohu.‘ Nuže hle, Hospodin mě uchoval naživu, jak přislíbil. Čtyřicet pět let uplynulo od chvíle, co Hospodin takto promluvil k Mojžíšovi, když Izrael putoval pouští. A hle, je mi už osmdesát pět let. Ale ještě dnes jsem právě tak silný jako tenkrát, když mě Mojžíš vyslal. Moje síla je dnes stejná, jako byla tehdy, abych bojoval a vycházel a vcházel. Nuže, dej mi to pohoří, o němž mluvil onoho dne Hospodin. … Jozue mu požehnal a přidělil Chebrón jako dědičný podíl Kálebovi, synu Jefunovu“ (Jozue 14:8-14). Tomu říkám „stárnout s milostí“.