„Má-li kdo z vás nedostatek moudrosti, ať prosí Boha…“ Jakub 1:5

Zde je časem prověřený a osvědčený návod, jak získat moudrost:
1) Uznej, že ji potřebuješ. Benjamin Franklin správně poznamenal: „Prahem chrámu moudrosti je uvědomění si vlastní nevědomosti.“
2) Jdi ke správnému zdroji. „Neboť moudrost dává Hospodin…“ (Přísloví 2:6). On jediný může dát pravou moudrost, protože on jediný pravou moudrost má. Ve srovnání s jeho moudrostí ta naše skutečně vypadá jako pošetilost. Pavel napsal: „Neboť bláznovství Boží je moudřejší než lidé…“ (1. Korintským 1:25). Zamysli se na tím. I kdyby byl Bůh schopen nějaké hloupé myšlenky, což není, byla by pořád moudřejší než ta nejmoudřejší myšlenka, jakou jsme schopni vyplodit my.
3) Požádej o ni. Bůh si neschovává moudrost pro sebe, je připraven ji rozdávat. Šalomoun napsal: „… jestliže přivoláš porozumění a hlasitě zavoláš na rozumnost, budeš-li ji hledat jako stříbro a pátrat po ní jako po skrytých pokladech, tehdy pochopíš, co je bázeň před Hospodinem, a dojdeš k poznání Boha. Neboť moudrost dává Hospodin, poznání i rozumnost pochází z jeho úst“ (Přísloví 2:3-6). Jakub napsal: „Má-li kdo z vás nedostatek moudrosti, ať prosí Boha, který dává všem bez výhrad a bez výčitek, a bude mu dána. Nechť však prosí s důvěrou a nic nepochybuje. Kdo pochybuje, je podoben mořské vlně, hnané a zmítané vichřicí. Ať si takový člověk nemyslí, že od Pána něco dostane; je to muž rozpolcený, nestálý ve všem, co činí“ (Jakub 1:5-8). Proto se dnes modli za moudrost.