„… miluj Hospodina, Boha svého, … z celé své mysli…“ Marek 12:30

Milovat Boha celou myslí znamená ovládat svou mysl a co nejvíc ji využívat. Znamená to milovat Boha logicky i tvořivě, intuitivně i promyšleně. Albert Einstein, jeden z největších myslitelů historie, řekl: „Důležité je, nepřestávat se ptát. Zvědavost má svůj vlastní důvod existence. Člověk se nemůže ubránit úžasu, když přemítá o tajemstvích věčnosti, života, o úžasné struktuře reality. Stačí, když se každý den pokusíte pochopit aspoň trochu tohoto tajemství. Nikdy neztrácejte svatou zvědavost.“
Einstein bagatelizoval svou genialitu slovy: „Nemám žádné zvláštní nadání, jsem jen vášnivě zvědavý.“ Bible říká: „Hospodinova je země se vším, co je na ní, svět i ti, kdo na něm sídlí“ (Žalm 24:1). Tvá zvědavost by tedy měla být nekonečná a bezmezná. Latinské slovo „edukace“ znamená spíš „vytáhnout“ než „nacpat“. Většina akademických programů se soustředí víc na násilné ládování vědomostmi než na uvolňování zvědavosti. Jaký je výsledek? Něco se naučíme, to nejdůležitější ale ztrácíme: lásku k učení.
Na jedné špičkové univerzitě nechali v rámci studie absolventy, kteří skončili s nejvyšším počtem bodů, měsíc po ukončení studia složit stejné závěrečné zkoušky. Nikdo z nich neuspěl. Když se snažíš nacpat si do mysli pravdu, jen málokdy se dostane dál než do krátkodobé paměti, do duše se rozhodně nedostane. Bohužel, právě to se někdy víkend co víkend odehrává v církvích. Co tedy můžeš dělat? Uváděj Boží slovo do praxe při každé příležitosti, která se ti naskytne.