„… když je k prozíravosti veden moudrý, nabývá poznání.“ Přísloví 21:11

Naučit se komunikovat s ostatními je základem úspěchu a štěstí ve vztahu, ať už v životě osobním nebo v pracovním. Komunikace by kromě získávání faktů měla přinášet i způsob, jak porozumět srdci a mysli druhého člověka.
Dobrá komunikace vyžaduje překlad. Ve skutečnosti se učíš jazyk druhého člověka. Všichni používáme stejná slova, pokud ale jde o lásku, naše jazyky jsou jedinečné. Když říkáš: „Potřebuji, aby tu pro mě někdo byl,“ nemusíš tím myslet to, co má na mysli někdo, kdo říká: „Budu tu pro tebe.“ Potřebuješ se naučit jazyk druhého bez předběžných domněnek a nesprávných předpokladů, které tě zatěžují. Taková mezilidská gramotnost ti bude dobře sloužit po mnoho dalších let. Zabrání ti chovat se ke druhému tak, jako bys to prostě byl ty, jen v trochu jiné podobě, nebo si představovat, že on je stejný jako tvá nejlepší kamarádka a podobně.
Všichni potřebujeme milovat a být milováni. K vyjádření svých tužeb ale používáme různé komunikační prostředky. Neboj se ověřit si pojmy a porovnat definice, aby ses ujistil, že si rozumíte. Jeden uznávaný učitel Bible to říká takto: „Často při rozhovorech s lidmi říkám: ‚Zopakuji ti, co jsem slyšel, abych se přesvědčil, zda jsi to tak myslel.‘ Jsem šokován, kolikrát slyším něco úplně jiného, než měl druhý na mysli!“ Trvalé štěstí neplyne z vlastnictví věcí, ale z dobrých vztahů. Pracuj tedy na zlepšení svých komunikačních schopností, je to investice, která se vyplatí!