„… Duch pravdy… oznámí vám, co má přijít.“ Jan 16:13

Rozhodovat se bez Božího vedení je jako snažit se létat bez radaru a kompasu. Na základě svých dosavadních znalostí a zkušeností můžeš dělat řadu smysluplných věcí. Ovšem to, co „vypadá dobře“, může nakonec zničit to, co je pro tebe nejdůležitější.
Bible říká, že i nejmoudřejší lidské myšlení je pro Boha pošetilé (viz 1. Korintským 1:18-20). Jen on zná cestu a chce jít před tebou. Je chybou předpokládat, že každá příležitost, která přichází, je od Boha. Pavel říká: „… satan se převléká za anděla světla…“ (2. Korintským 11:14). Jeho pozvánky mohou být zabaleny tak, aby vypadaly, že mu leží na srdci jen tvé dobro, jeho cesta však vede vždy ke zkáze (viz Jan 8:44).
Boží slovo bylo navrženo jako světlo pro tvé nohy a pro tvou cestu (viz Žalm 119:105), aby tě vodilo po cestách spravedlnosti. Proto může být osudné vydat se cestou, která se ti zdá správná, a neporadit se předem s ním. Ježíš řekl: „Jakmile však přijde on, Duch pravdy, uvede vás do veškeré pravdy, neboť nebude mluvit sám ze sebe, ale bude mluvit, co uslyší. A oznámí vám, co má přijít“ (Jan 16:13). Pravdou je, že většina z nás Boha přirozeně nehledá. Teprve když k našemu srdci promluví jeho Duch, začneme toužit po jeho vůli. Takže si udělej čas a hledej vedení Ducha svatého. Důvěřuj mu. On zná důsledky tvé volby. Ukáže ti „celkový obraz“ a pomůže ti zůstat na správné cestě.