„Pojďte, synové, poslyšte mě, vyučím vás Hospodinově bázni.“ Žalm 34:12

Časopis Smithsonian jednou psal o anglickém mistrovi kameníkovi jménem Simon Verity, který ve Velké Británii pracoval na obnovách katedrál ze třináctého století. Když ho autoři článku sledovali při práci, všimli si něčeho fascinujícího: „Verity pozorně naslouchá, aby pod opatrnými údery svého dláta slyšel zpěv kamene. Přesný úder, a vše je v pořádku. O něco silnější úder by mohl způsobit potíže. Mohl by se odlomit kus kamene. Verity neustále mění úhel dláta a sílu úderu paličky podle výšky tónu a často se zastavuje, aby přejel rukou po čerstvě otesaném povrchu.“ Verity rozuměl důležitosti svého úkolu. Věděl, že jediný chybný pohyb může být ničivý a může na jeho uměleckém díle způsobit nenapravitelné škody. Jeho úspěch spočíval ve schopnosti rozumět signálům, které vysílaly kameny.
Ty se jako rodič musíš snažit zdokonalovat své dovednosti v naslouchání svým dětem, obzvlášť když je máš učit kázni a vést je. Aby ses naučil rozumět reakcím svých dětí, potřebuješ velkou trpělivost a citlivost. Když budeš pozorně naslouchat, řeknou ti, co si myslí a co cítí. A Bůh ti s tím pomůže: „Panovník Hospodin dal mi jazyk učedníků, abych uměl zemdleného podpírat slovem“ (Izajáš 50:4).
Každé období změny ve vývoji dítěte vyvolává jiné otázky a vyžaduje jiné odpovědi. Abys měl správné odpovědi musíš být naladěn na otázky, které si v tu chvíli dítě klade. Tak mu nejen předáš moudrost, kterou zrovna potřebuje, ale také ho naučíš, jak to má jednou dělat s vlastními dětmi.