„V modlitbách buďte vytrvalí, bděte a děkujte Bohu.“ Koloským 4:2

Slovo „bdít“ odkazuje ke starozákonnímu zvyku sedět na městských hradbách a držet stráž. Strážci byli první, kdo uviděli útočící ozbrojené síly nebo cestující obchodníky. Měli to nejlepší pozorovací stanoviště. Viděli to, co nikdo jiný neviděl. Viděli to dřív než ostatní. To je přesně to, co se děje, když se modlíme. Vidíme to, co nikdo jiný nevidí, a vidíme to dřív než ostatní. Proč? Protože modlitba nám poskytuje pohled Božíma očima, posiluje naše uvědomění a dává nám šestý smysl, který nám umožňuje vnímat duchovní realitu.
Slavní učitelé vůdcovství Warren Bennis a Robert Thomas ve své klasické knize Geeks and Geezers (Podivíni a blázni) uvádějí zajímavý postřeh o společném jmenovateli úspěšných vůdců v každém oboru. Bennis a Thomas tyto lidi nazývají prvotřídními pozorovateli. „Být prvotřídním pozorovatelem vám umožní vidět talent, rozpoznat příležitosti a vyhnout se nástrahám. Vůdci, kteří opakovaně dosahují úspěchu, jsou géniové v chápání souvislostí. Schopnost zvážit množství faktorů, z nichž některé jsou tak jemné jako to, jak různé skupiny lidí pochopí nějaké gesto, je jedním z charakteristických znaků skutečného vůdce.“
Modlitba z nás dělá prvotřídní pozorovatele. Pomáhá nám vidět to, čeho si podle Boha máme všimnout. Je to velmi jednoduché – čím víc se modlíš, tím víc si všímáš, čím méně se modlíš, tím méně si všímáš. Biblický recept na úspěch v jakékoli oblasti života tedy je: Věnuj se modlitbě, buď bdělý a vděčný.