„Nezanedbávej svůj dar, který ti byl dán…“ 1. Timoteovi 4:14

Jediný způsob, jak se neustále zlepšovat, je nepřestávat cvičit. Nancy Dornanová říká: „Nejdelší vzdálenost mezi dvěma body je zkratka.“ A je to pravda. Jestli se chceš v nějaké oblasti rozvíjet, zjisti si, co to bude doopravdy obnášet, a pak se rozhodni, zda zaplatíš cenu.
David neobjevil svůj talent harfenisty, až když přišel do paláce krále Saula. Rozvíjel ho během let praxe na pustých stráních, když pásl ovce svého otce. Pavel nabádal Timotea: „Než přijdu, ujmi se předčítání… Nezanedbávej svůj dar, který ti byl dán… Na to mysli, v tom žij, aby tvůj pokrok byl všem patrný“ (1. Timoteovi 4:13-15). Když přestaneš růst, končíš. Pokrok, úspěch a růst se nedějí spontánně, vyžadují disciplínu.
Neexistuje žádný jednoduchý způsob, jak se stát disciplinovaným člověkem. Důvodem, proč loňský vítěz získal letos jen druhé místo, je, že ten první byl ochoten udělat něco navíc, pokud jde o trénink a disciplínu. Každý, kdo dělá to, co musí, jen když má náladu nebo když se mu to hodí, zůstane pozadu. Zlepšení přichází díky kázni. Disciplinovaný člověk se nevymlouvá ani nepřijímá výmluvy, on výmluvy odstraňuje. Jak řekl francouzský klasik François de La Rochefoucauld: „Téměř všechny naše chyby jsou omluvitelnější než metody, které si vymýšlíme, abychom je zakryli.“ Jestliže máš seznam důvodů, proč nemůžeš být ukázněný, uvědom si, že je to jen snůška výmluv. Jestli chceš uspět v tom, k čemu tě Bůh povolal, musíš se jim postavit.