„Zamilovali si lidskou slávu víc než slávu Boží.“ Jan 12:43

Bible říká: „… v něho uvěřili i mnozí z předních mužů, ale kvůli farizeům se k němu nepřiznávali, aby nebyli vyloučeni ze synagógy. Zamilovali si lidskou slávu víc než slávu Boží“ (Jan 12:42-43).
Jak jistý se cítíš jako vedoucí? Podporuješ druhého, když má dobrý nápad, nebo se ho snažíš potlačit? Oslavuješ úspěchy druhých, nebo se jimi cítíš ohrožen? Pokud jsou tvé odpovědi „potlačuji“ a „cítím se ohrožen“, máš problém s nejistotou a potřebuješ se s ní vypořádat, abys mohl plně uspět v tom, k čemu tě Bůh povolal. Všimni si, že:
1) Nejistí vedoucí vytvářejí nejistotu u druhých. Staré přísloví říká: „Nemůžeš dávat, co sám nemáš.“ Jestli se sám necítíš bezpečně, nemůžeš zajistit, aby se bezpečně cítili druzí. Abys byl vedoucím, kterého lidé chtějí následovat, musíš docílit toho, aby se cítili dobře.
2) Nejistí vedoucí berou od lidí víc, než sami dávají. Neustále potřebují uznání, potvrzení a lásku. Proto zaměřují pozornost na hledání vlastní jistoty, místo aby ji poskytovali druhým. Většinou berou, a nedávají. Ti, kdo jen berou, nejsou dobrými vůdci.
3) Nejistí vedoucí neustále omezují své nejlepší lidi. Soustřeďují moc. Čím jsou jejich následovníci lepší, tím víc se jako vedoucí cítí ohroženi, a tím usilovněji se snaží omezit úspěch a uznání druhých.
Jestli tě tyto věci vystihují, přečti si toto: „Milujte se navzájem bratrskou láskou, v úctě dávejte přednost jeden druhému“ (Římanům 12:10).