„Mnoho je těch, kteří o mně prohlašují: ‚Ten u Boha spásu nenalezne.‘“ Žalm 3:3

Oliver Goldsmith se narodil v osmnáctém století v Irsku jako syn chudého kazatele. V mládí nebyl příliš dobrým studentem, jeho učitel ho dokonce označil za hloupého tupce. Podařilo se mu sice získat vysokoškolský titul, ve své třídě ale skončil jako poslední. Nebyl si jistý, co chce dělat. Nejprve se pokoušel stát kazatelem, to mu ale moc nešlo. Pak zkusil práva, jenže neuspěl. Poté se rozhodl pro medicínu, nebyl však dobrým lékařem, neměl pro své povolání vášeň. V několika dalších zaměstnáních dokázal vydržet jen krátce. Žil v chudobě, byl často nemocný, a jednou dokonce musel zastavit své šaty, aby si mohl koupit jídlo. Zdálo se, že nikdy nenajde svou cestu.
A pak v sobě objevil zájem a nadání pro psaní a překládání. Nejprve pracoval jako recenzent a publicista v jedné redakci na Fleet Street. Později začal psát díla inspirovaná vlastními zájmy. Získal si jméno jako romanopisec (Farář wakefieldský), básník (Opuštěná vesnice) i dramatik (Omyly jedné noci).
Goldsmithův příběh zní podobně jako příběh žalmisty Davida a možná i ten tvůj: „Mnoho je těch, kteří o mně prohlašují: ‚Ten u Boha spásu nenalezne.‘ Ze všech stran jsi mi však, Hospodine, štítem, tys má sláva, ty mi pozvedáš hlavu“ (Žalm 3:2-4). Možná jsi dnes na dně, pokud se však obrátíš k Bohu, budeš hledat jeho vedení a spolupracovat s ním na jeho plánu pro svůj život, on tě pozvedne.