„… vždyť jak v duchu uvažuje, takový opravdu je.“ Přísloví 23:7, ČSP

Co odlišuje ty nejlepší od ostatních? Přemýšlel jsi o tom někdy? Co na olympiádě odlišuje zlatého medailistu od posledního? Co odlišuje úspěšného podnikatele od někoho, komu se nedaří? Co způsobuje, že jeden člověk se po těžké autonehodě uzdraví a vede se mu dobře, zatímco někdo jiný to vzdá a zemře? Je to postoj!
Bible říká, že „jak člověk v duchu uvažuje, takový je“ (viz Přísloví 23:7, ČSP). Tvůj přístup může být tvou největší předností nebo naopak největší přítěží. Vybuduje tě, nebo tě zničí. Pozvedne tě, nebo strhne dolů. Správný postoj ti nedovolí dělat všechno, pomůže ti však, abys cokoli budeš dělat, udělal lépe, než kdybys měl postoj špatný. Lidé, kteří jsou v životě nejšťastnější, nepochybně nemají všechno nejlepší, prostě se snaží ze všeho vytěžit to nejlepší. Jsou jako člověk ze zapadlé vesnice, který denně chodí ke studni pro vodu a říká: „Pokaždé, když přijdu k této studni, odejdu s plným vědrem,“ místo aby řekl: „Je neuvěřitelné, že se musím každý den trmácet k téhle studni, abych naplnil své vědro!“
Tvůj postoj hluboce ovlivňuje tvůj přístup k životu. Zeptej se chirurga, zda záleží na postoji pacienta, když se mu na pohotovosti snaží zachránit život. Nebo se zeptej učitele, jestli má přístup studenta vliv na výsledek zkoušky. Ježíš řekl: „Podle vaší víry se vám staň“ (Matouš 9:29). Víra je jako magnet – přitahuje sílu, kterou nabízí Bůh.