„Jsme spolupracovníci na Božím díle…“ 1. Korintským 3:9

Bible říká, že se máme milovat, ctít a spolupracovat. Proč to tedy neděláme? Kvůli svému egu! Rádi si myslíme, že všechno zvládneme sami. To ale není pravda! Neexistují žádní supermuži ani superženy. Otázka tedy nezní, zda všechno zvládneš sám, ale jak brzy si uvědomíš, že to nezvládneš. Filantrop Andrew Carnegie prohlásil: „Až si uvědomíš, že ostatní lidé ti mohou pomoct odvést lepší práci, než bys dokázal sám, bude to velký krok ve tvém rozvoji.“
Když Ježíš vycvičil své učedníky pro službu, vyslal je po dvou. Nekonaly se žádné sólo akce! Proč? Z mnoha důvodů. Aby si navzájem pomohli nesejít z cesty, aby si byli vzájemně vykazatelní, aby jeden druhého povzbuzovali v těžkých chvílích, aby slabost vyvažovali odpovídající silou. Každý z nás má „slepá místa“ a potřebuje někoho, kdo v těchto oblastech vidí lépe a pomůže mu vidět věci správně.
V sedmnácté kapitole 2. Mojžíšovy čteme, že pokud Mojžíš držel ruce nahoře (což symbolizovalo vztahování se k Boží pomoci), izraelská vojska vítězila nad Amálekovci. Když mu ale ruce poklesly, bitva se obrátila proti Izraeli. Jak to vyřešili? „Když Mojžíšovi umdlévaly ruce, vzali kámen a podložili jej pod Mojžíše, aby se na něj posadil. Áron a Chúr, každý z jedné strany, mu podpírali ruce, takže vytrval s rukama nahoře až do západu slunce. I porazil Jozue Amáleka a jeho lid ostřím meče“ (2. Mojžíšova 17:12-13). Kdo drží nahoře tvoje ruce? A čí ruce držíš ty?