„Udělej v tomto úvalu prohlubeň vedle prohlubně.“ 2. Královská 3:16

Všechno nedostávají ti, kdo čekají, ale ti, kdo jsou připraveni. Ve třetí kapitole 2. Královské máme pro to skvělou ilustraci. V rámci Boží strategie, jak porazit Moábce, Bůh řekl Izraelcům, aby vykopali příkop, který on pak naplní vodou, takže se z něj stane mohutná řeka. Oni to udělali, a ve výsledku zažili velkolepé vítězství.
Nepřehlédni však, co je zde hlavní pointou. Bůh řekl: „Až VY vykopete jámy, tehdy je JÁ naplním!“ (viz 2. Královská 3:16-17). Bůh si může použít kohokoli, ale nedělá to, používá připravené lidi. Mojžíš se dožil sto dvaceti let. Prvních čtyřicet let prožil v paláci, druhých čtyřicet let strávil na poušti a posledních čtyřicet let plnil úkol, který mu Bůh dal. Dvě třetiny života strávil přípravou!
Co se stane, když nebudeš připraven? Dojde k věcem, o nichž jsi doufal, že se nestanou. Dělicí čarou mezi vítězstvím a prohrou je často příprava! Zpíváním písní o naději svůj sen neuskutečníš, musíš se připravit! Pavlova služba začíná slovy: „Pane, co chceš, abych učinil?“ (Skutky 9:6, ČSP). Načež ho Bůh bere na tři roky na poušť, aby jej vyučoval a připravoval na jeho službu. Ať už máš povolání pracovat v církvi nebo v sekulární sféře, potřebuješ vědět, co tě to bude stát z hlediska času, úsilí a prostředků, a připravit se na to. Jeden anglický parafrázovaný překlad Bible říká: „Každý podnik se buduje moudrým plánováním, posiluje zdravým rozumem a udržuje kombinací obojího“ (Přísloví 24:3, přel. z angl.). Dnešní slovo pro tebe tedy zní – připravuj se.