„Kdo tě donutí k službě na jednu míli, jdi s ním dvě.“ Matouš 5:41

Ježíš řekl: „Kdo tě donutí k službě na jednu míli, jdi s ním dvě“ (Matouš 5:41). Římský voják měl dovoleno donutit Žida, aby nesl jeho břemeno na vzdálenost jedné míle. Římané zacházeli se Židy jako s nástroji, které mohli kdykoli využít. Co bys v takové situaci dělal ty?
Ježíš nás vyzývá, abychom si vybrali „vyšší cestu“. Takovým římským vojákem mohl být mladý chlapec, který byl v těch místech cizincem a sám byl nejspíš chudý. Jediné, čeho se mu dostávalo, bylo rozhořčení místních obyvatel. Takže ujdeš s ním míli a řekneš: „Vypadáš unaveně. Mohu ti ještě trochu pomoct? Mohu ti to nést ještě jednu míli?“ To by vojákovi vyrazilo dech. Na něco takového se nikdo nikdy nezeptal! Ale právě k tomu jsi povolán! Když nás někdo zneužívá, máme tendenci ho považovat za nesympatického a nevidíme v něm člověka s vlastním životním příběhem. Anglickému esejistovi Charlesi Lambovi prý jeden přítel nabídl, že ho seznámí s mužem, kterého Lamb už dlouho neměl rád. „Nenuť mě, abych se s ním setkal,“ řekl Lamb. „Chci ho dál nenávidět, a to nemohu člověka, kterého znám.“
Ty můžeš takovému člověku projevit empatii. Můžeš si uvědomit, že přestože ho nemáš rád, je to také lidská bytost. Můžeš se vžít do jeho situace. Můžeš si udělat čas a představit si, jak se cítí, čím si prošel a co mu přinesl dosavadní život. Když to uděláš, tvůj problém se stane příležitostí k praktikování Kristova způsobu života. Není to to, co chceš? Není to to, k čemu ses zavázal?