„… v úctě dávejte přednost jeden druhému.“ Římanům 12:10

Rozčiluje tě, když nemůžeš ovládat druhé? Jsi náladový a podrážděný, pokud lidé nedělají to, co chceš? Je ti nepříjemné, když tě někdo upozorní na chyby? Snažíš se lidi nutit, aby plnili tvé požadavky? Přeháníš svou bolest, nemoc nebo potřebu, abys získal pozornost či soucit? Kritizuješ názory a rozhodnutí druhých a stavíš se do nadřazené pozice? Rozčiluješ se a urážíš, jestliže s tebou někdo nesouhlasí nebo zpochybňuje tvou autoritu? Zdráháš se pochválit druhé, ale neváháš je upozornit na něco, co podle tebe na nich není v pořádku? Je pro tebe těžké říct „potřebuji tě“? Snažíš se vrazit klín mezi své blízké a kohokoli, kdo se k nim chce přiblížit? Používáš v komunikaci s lidmi spíš „rozkazy“ než prosté zdvořilostní výrazy „prosím“ a „děkuji“? Pokud je tvá odpověď na tyto otázky kladná, pak slovo pro tebe dnes zní takto – nebuď tak panovačný!
Bible říká: „Milujte se navzájem bratrskou láskou, v úctě dávejte přednost jeden druhému“
(Římanům 12:10). To znamená, že se potřebuješ zastavit a zamyslet se nad tím, jak tvé chování ovlivňuje ostatní lidi. Možná namítneš, že prostě jen máš silnou osobnost. Promiň, to tě ale neomlouvá! „Služebník Kristův … má být laskavý ke všem…“ (2. Timoteovi 2:24).
Jestli tedy patříš mezi lidi, kteří se snaží druhé kontrolovat a ovládat, začni své způsoby měnit! A pokud jsi naopak ten, kdo se nechá ovládat, protože se bojí hněvu a odmítnutí, je načase s tím skoncovat. Až si ovládající uvědomí, že už to nedovolíš, přestane to dělat.