„…chytrý promýšlí své kroky.“ Přísloví 14:15

Poté, co ses modlil, plánoval a připravoval, přijde okamžik, kdy musíš skočit. Nahání to hrůzu? Určitě! Existují dva druhy lidí: ti, kteří skočí ještě před tím, než se podívají; jsou hnáni impulsy. A potom jsou ti, kteří se podívají, podívají se znovu a znovu, ale nikdy neskočí; ti jsou ovládáni strachem. Který z nich jsi ty?
Aby se Izrael dostal do zaslíbené země, musel přejít řeku Jordán během silného proudu vody. To muselo i u toho nejsilnějšího srdce způsobit „vynechání úhozu“. Bůh zaslíbil, že až chodidla kněží, nesoucích archu úmluvy, vstoupí do vody, hladina řeky opadne. Dokážeš si představit jejich myšlenky? „Nemohli bychom počkat, až voda opadne? Proč musím jít první? Co když hladina neopadne a já se utopím?“
Krok mezi obezřetností a nezdravou podezíravostí je krátký a příkrý. Obezřetnost používá v autě bezpečnostní pás; podezíravost se autům úplně vyhýbá. Obezřetnost se umývá mýdlem; podezíravost se zcela vyhýbá kontaktu s lidmi. Obezřetnost šetří na stáří; podezíravost lpí na každém haléři. Obezřetnost se připravuje a plánuje; podezíravost panikaří. Obezřetnost si spočítá risk a skočí; podezíravost nikdy nevstoupí do vody.
K tomu, abys dosáhl Bohem stanoveného určení, musíš přestat váhat, poslechni Boha a skoč do toho. V okamžiku, kdy to uděláš, dveře se začnou otvírat a uvolní se zdroje tam, kde to vypadá, že je pouze nedostatek. Bůh zajistí způsoby, metody a lidskou sílu. Proto stůj na Jeho zaslíbení: „Protože jsi v očích mých tak drahý, vzácný, protože jsem si tě zamiloval, dám za tebe mnohé lidi a národy za tvůj život. Neboj se, já budu s tebou“ (Izajáš 43:4-5).