„Neboť Bůh nám nedal ducha bázlivosti…“ 2. Timoteovi 1:7

Pro překonání finančních problémů potřebuješ:
1) Pochopit, jaký je jejich zdroj. Pokud nejsi zrovna Bill Gates, je pravděpodobné, že určitý stupeň finančních starostí zažiješ. Pokud se ale strach stane pevným stavem tvé mysli, pak něco není v pořádku a je načase to odhalit. Strach může být dědičný, předávaný z generace na generaci. Může tě lapit do kruhu, který je těžké prorazit. Ale jde to! Gedeón zbořil oltář, na němž jeho rodina po generace uctívala modly. Když to udělal, byli na něj rozzlobení (viz Soudců 6:25–30). On však věděl, že chce-li v životě zvítězit, nesmí důvěřovat nikomu jinému než Bohu.
2) Povznést se nad svá dřívější selhání. Máš po zkušenosti se špatnými investicemi obavu z rizika? Hromadíš zásoby, aby ses pojistil proti dalšímu selhání? V tom je problém: risk je zisk! Ve fotbale často nejvíce branek nastřílejí hráči, kteří většinu šancí nepromění. Zkoušejí to ale znovu a znovu, protože vědí, že kdo se nesnaží dát gól, nevyhraje. Stodola nacpaná osivem sklizeň nepřinese. Když zemědělec zaseje semeno, může se stát, že ho zničí sucho, mráz nebo škůdci. Přesto pokud nezaseje, je neúspěch jistý. Chápeš, o co jde?
3) Počítat předem s Boží dobrotou. S přibývajícím věkem se stále více vyhýbáš riziku a raději hledáš bezpečný přístav. To je pochopitelné, ale nemůžeš dovolit, aby tvůj život ovládal strach. David napsal: „Ano, dobrota a milosrdenství provázet mě budou všemi dny mého žití“ (Žalm 23:6). Věříš-li v Boží dobrotu, určitě ji zakusíš!