„… aby nás satan neobelstil…“ 2. Korintským 2:11

Uvědom si, kdo je skutečným nepřítelem tvého manželství. Když si začneš říkat, že v tomhle vztahu už nemůžeš žít ani okamžik, snadno ztratíš perspektivu a soustředíš se na nesprávné věci.
S nápadem manželství přišel Bůh. Naplánoval jej jako základ svého pozemského království. Právě proto je manželství primárním cílem satanových útoků. Proto ďábel otrávil perspektivu a zmátl myšlení prvního páru. Svedl Adama, aby uvěřil, že jeho problémem je Eva, takže ze svého selhání obvinil ji (viz 1. Mojžíšova 3:12). Ve skutečnosti byli oba podvedeni otcem lži (viz Jan 8:44). Satan věděl, že může ohrozit Boží plán, když mezi první pár vrazí klín, vyvolá antagonismus, obviňování a sobectví. Jeho metody se nezměnily. Proto sledujeme nedostatky druhého, vidíme problém v něm a odmítáme projevit milost.
Pavel nám pomáhá pochopit, jak můžeme nad satanovou strategií zvítězit: „… já … odpouštím … před tváří Kristovou … aby nás satan neobelstil; jeho úskočnost přece známe“ (2. Korintským 2:10–11). Dále nám radí: „Láska … nepočítá křivdy“ (1. Korintským 13:4–5). To neznamená, že láska je odmítavá; znamená to, že dokáže praktikovat sebezapření. Takže místo toho, aby sis vedl seznam nejhorších partnerových vlastností, rozhodni se hledat ty nejlepší a projevuj mu uznání. Nic nerozpouští zášť a tvrdost lépe než vyjádření vzájemného uznání.