„Všechno dělejte bez reptání a bez pochybování…“ Filipským 2:14

K jedné pracovnici pošty přistoupil zákazník a řekl: „Já neumím psát. Mohla byste mi, prosím, pomoct s touto pohlednicí?“ Když poštovní úřednice napsala adresu a krátkou zprávu, zeptala se ho: „Mohu pro vás ještě něco udělat, pane?“ Muž chvíli přemýšlel a pak řekl: „Ano, mohla byste na konec přidat P. S. se slovy: ‚Prosím, odpusť mi ten neohrabaný rukopis.‘“ To je ale vděčnost! Bible přikazuje: „Všechno dělejte bez reptání…“ (Filipským 2:14), protože když to nebudete dělat, skončíte tak, že budete zraňovat:
1) Sami sebe. Stěžování si vede ke hněvu a depresi. Bůh tě miluje a nechce, aby ses sám zraňoval.
2) Boha. Stěžování si zpochybňuje Boží péči, jeho charakter a moc. Ve skutečnosti říkáš: „Pane, všechno jsi zkazil. Měl jsi možnost naplnit mé touhy, ale ty ses rozhodl, že to neuděláš.“
3) Ostatní. Tvá slova ovlivňuji další lidi kolem tebe, a nikoho nebaví trávit čas s mrzoutem. Stěžování si dočasně uspokojí naši sobeckou povahu, ale nic se tím nezmění.
Když si stěžuješ, vyjadřuješ svou bolest bez nějakého užitku. Je tu ale dobrá zpráva. V Bibli stojí: „Lid si začal Hospodinu stěžovat na těžkosti“ (4. Mojžíšova 11:1). Ty jsi nezačínal jako stěžovatel; stal ses jím po cestě. Díky Boží milosti se z tebe může stát „vzdávač díků“! Jakmile si uvědomíš svůj zlozvyk stěžovat si a hledat chyby, budeš ho moci nahradit něčím lepším. Zlozvyk je něco jako příjemná měkká postel: je snadné do ní skočit, ale těžké se z ní dostat. Takže jestli už jsi upadl do zlozvyku „stěžování si“, přestaň s tím.