„Už na chlapci se z jeho způsobů pozná, zda bude v jednání ryzí a přímý.“         Přísloví 20:11

Když u svého dítěte začneš pozorovat projevy dospívání, je čas si s ním promluvit. Jako rodič předpubertálního potomka máš podobný úkol jako fotbalový trenér, který svůj tým připravuje celé léto a začátek podzimu. Teď začíná první zápas a přímý koučink už nebude možný. Trenér tedy shromáždí hráče v šatně, a než vyjdou na hřiště, pronese poslední řeč. Znovu jim připomene zásady hry a povzbudí je promluvou o vítězství.
Podobně ty jako rodič učíš dítě během školky a základní školy, co je správné a co je špatné, čemu věřit a jak se chovat. Nyní začíná velký zápas zvaný dospívání a tvůj tým jde na hřiště. Od tohoto okamžiku dál už bude obtížné poskytovat rodičovské rady. Jeden křesťanský psycholog doporučuje, aby rodiče vzali své jedenáctileté nebo dvanáctileté dítě na výlet „přípravy na dospívání“, během něhož budou opakovat a zdůrazňovat morální hodnoty a rodinné principy. Budou mluvit o sexuální výchově a fyzických změnách v dospívání, o blížících se sociálních tlacích a dalších zásadách, o nichž je potřeba diskutovat. Pokud tohle uděláš, zbývají ještě dvě důležité věci:
1) Ujisti své dítě, že ho miluješ, že tu pro něj vždycky budeš a nikdy se to nezmění.
2) Každý den se za něj modli. A nejenom modli – věř, že modlitby mají moc: „Modlitba víry zachrání nemocného, Pán jej pozdvihne, a dopustil-li se hříchů, bude mu odpuštěno“ (Jakub 5:15).