„Ploďte a množte se…“ 1. Mojžíšova 1:28

Tvůj nebeský Otec stvořil svět a ty jsi stvořen k jeho obrazu, tedy naprogramován k tvořivému myšlení. Bůh své tvůrčí dílo dokonal během šesti dnů, a poté začala naše práce. V podstatě Bůh řekl: „Vybavil jsem tě všemi prostředky a talenty, které potřebuješ pro překypující život. Tak s tím udělej něco dobrého.“ Ovce, kterou stvořil, dává vlnu, a my z ní děláme v různých barvách krásné látky pro vhodné oblečení. Bůh nestvořil sýr. Stvořil krávy, které dávají mléko, a my jej můžeme dělat z něj.
Začátek všeho Bůh popisuje slovy: „A Bůh jim požehnal a řekl jim: ‚Ploďte a množte se…‘“ (1. Mojžíšova 1:28). Slovo „množit (se)“ znamená, že Bůh chce, abys měl na konci více než na začátku. V takovém případě ale musíš začít myslet tvořivým způsobem, ne jen přijímat to, co je. Je třeba, aby ses chopil toho, co je, a udělal z toho něco, co je víc. Budeš-li to tak dělat, půjdeš ve šlépějích svého nebeského Otce.
Někdy církve „lijí studenou vodu“ na každou myšlenku či aktivitu, která není náboženská. Bohu tím radost nedělají, jako by tím říkaly, že Bůh pracuje pouze mezi těmi čtyřmi zdmi sboru. Ale to tedy ne! „Hospodinova je země se vším, co je na ní, svět i ti, kdo na něm sídlí“ (Žalm 24:1). Ať jsi kdekoli a kýmkoli, ať v životě děláš cokoli, Bůh chce, abys do díla vložil svou tvořivost. Tím jej můžeš oslavit a přinést požehnání jiným.