„… já jsem vyvolil vás … abyste … nesli ovoce a vaše ovoce aby zůstalo…“        Jan 15:16

Přemýšlel jsi někdy o tom, jak je možné, že někteří lidé toho tolik dokážou? Co je činí tak produktivními? Přenes se v představách na konec svého života. Co bude potřeba, aby sis mohl říct „Vedl jsem produktivní život. Splnil jsem, co jsem si předsevzal.“? Co považuješ za produktivní život? A co je ještě důležitější! Znáš Boží definici produktivního života?
Zamysleme se nad tím, co znamená být plodným křesťanem. Slovo „ovoce“ se v Novém zákoně vyskytuje více než šedesátkrát. Mluví se tam o třech různých druzích ovoce: O tom, které běžně jíme – o fících a hroznech, o našem biologickém ovoci – dětech, a o duchovním ovoci – charakteru podobnému Kristu. Bible toto duchovní ovoce definuje devíti pojmy: láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání (viz Galatským 5:22-23). Nyní víš, jaké ovoce Bůh chce ve tvém životě vypěstovat. Takto definuje produktivní život on. Ježíš řekl: „Tím bude oslaven můj Otec, když ponesete hojné ovoce a budete mými učedníky.“ (Jan 15:8).
Důkazem toho, že jsi Ježíšovým učedníkem, je to, že neseš duchovní ovoce. Možná jsi dobrým „inspektorem ovoce“, pokud jde o zkoumání životů druhých. Jaké ovoce ale roste ve tvém životě? Rosteš více tělesně, nebo se stáváš více podobným Kristu? Jestli chceš zjistit, jak jsi plodný, prozkoumej, co ve tvém životě roste. Pokud se ti líbí to, co vidíš, pokračuj v tom, co děláš. Pokud ne, jdi na kolena a modli se: „Otče, pomoz mi přinášet ovoce, které tě oslaví.“