„Vyvolte sobě dnes.“  Jozue 24:15

Naše životy se podobají ledovcům. Pouze 15% je na povrchu, to je naše reputace. Zbytek, náš charakter, je schovaný pod povrchem. Charakter je to, co si myslíme, ale nikdy nesdílíme. To, co děláme, když se nikdo nedívá. Způsob, jakým reagujeme na každodenní mrzutosti. Způsob, jakým se vyrovnáváme s neúspěchem či úspěchem. To naše rozhodnutí nás učinila tím, kým jsme. Na konci úspěšné kariéry vyzval Jozue izraelský lid: „Vyvolte sobě dnes, komu chcete sloužit… Já a můj dům budeme sloužit Hospodinu.“ Volba je na vás!
Francouzský spisovatel François de la Rochefoucauld prohlásil: „Téměř všechny naše chyby jsou omluvitelné více než metody, jakými se je snažíme skrýt.“ Všimli jste si někdy, že lidé s nejslabším charakterem mají tendenci obviňovat okolnosti? Hodně mluví o svém chudém dětství, finančních obtížích a nelaskavosti ostatních nebo dalších okolnostech, které z nich udělaly oběti. Okolnosti mohou být mimo vaši kontrolu, ale charakter ne. Svůj charakter nemůžete na okolnosti svádět o nic více, než můžete zrcadlo obviňovat za to, jak vypadáte. Rozvoj charakteru je vždy vaší volbou. Pokaždé, když uděláte charakterní rozhodnutí, jdete o další krok vpřed ve svém duchovním růstu.
Udělejte si chvilku čas a napište si momenty, kdy jste čelili pokušení a protivenství. Vedle každé situace si poznamenejte svou reakci: útěk, výmluvy, kapitulace, vyhýbání, vytrvalost či vítězství. Jaké problémové oblasti vidíte? Jak to můžete zlepšit? Pokud je mnoho věcí na seznamu způsobeno okolnostmi, které jsou mimo vaši kontrolu, rozhodněte se získat větší kontrolu nad svým životem.