„V celé zemi izraelské nebylo možno najít kováře.“  1. Samuelova 13:19

Bible říká: „V celé zemi izraelské nebylo možno najít kováře. Pelištejci totiž říkali: „Jen ať Hebrejové nevyrábějí meče ani kopí…“ V čas boje tomu bylo tak, že lid, který byl se Saulem a Jónatanem, neměl po ruce ani meč ani kopí; měl je pouze Saul a jeho syn Jónatan“ (1. Samuelova 13:19-22).
Aby Pelištejci udrželi Izraelce v otroctví, odstranili všechny kováře. To byl ničivý úder. Kováři vyráběli meče, které se používaly v bitvě, a srpy, které se používaly na poli v době žně. Dokážete si představit, jaký to mělo vliv na národ?
Satanovy taktiky se nezměnily. Jeho trvalým cílem je umlčet formíře a ty, kteří dávají tvar nové kultuře; kultuře království. Proč potřebujeme duchovní kováře? Protože rozumějí tomu, jak tvarovat „surový materiál“ v něco, co Bůh může použít. Oni jej nejen tvarují, oni ho i ostří. Všichni velcí vůdcové povstali ze „surového materiálu“. A zítřejší vůdci dnes chodí kolem v surové formě a jenom čekají na duchovního kováře, až půjde kolem. Naneštěstí mnoho vedoucích služebníků je tak zaneprázdněno „řízením podívané“, že si neudělají čas na práci se „surovým materiálem“. Duchovních kovářů je zapotřebí nejen v místních sborech; ale také v národě, aby přetvořili naši kulturu. Potřebujeme lidi, kteří budou mít vliv a budou schopni změnit charakter podnikání, vzdělávání, vlády a médií. Jsou zde nějací dobrovolníci?
Je čas, aby duchovní kováři v zemi uvolnili omezení způsobené Pelištejci a přinesli zpět starobylé umění tvarování mužů a žen pro Boží službu. Ta bitva je příliš velká na to, aby ji Saul a Jónatan zvládli sami!