„Vy jste listem Kristovým…“ 2. Korintským 3:3

Když už jednou víte, že dopis je adresovaný vám, nastane otázka – co říká? Určitá klíčová slova ve 2. Korintským vyčnívají: „Proměněn“, „ten, kdo se zřekl sám sebe“ a „učiněn novým“ a „…jsme proměňováni k Jeho obrazu“ (2. Korintským 3:18). „Nepotřebujeme skrývat nic nečestného…“ (2. Korintským 4:2). „Kdo je v Kristu, je nové stvoření. Co je staré, pominulo, hle, je tu nové“ (2. Korintským 5:17). Poselství v našem dopise by mělo objasňovat, že nejsme lidmi, kterými jsme bývali, protože:
1) Kristus v nás způsobil duševní změnu. Protože jsme „proměněni obnovou naší mysli“ (Římanům 12:2), nyní se díváme na život, sami na sebe, na druhé, na naše problémy a možnosti ve světle Božích myšlenek, ne našich. Vidíme příležitosti tam, kde jsme viděli jenom překážky a možnosti tam, kde jsme viděli jenom problémy. Mysl, která byla vyčerpaná starostmi, je nyní naplněna důvěrou a pokojem.
2) Kristus v nás způsobil morální změnu. Seznam těch, kdo dělají špatné věci, zmíněný v 1. Korintským 6:9-10, byl životním stylem velmi povědomým nám všem. Obsahuje nemorální lidi, zloděje, chamtivce, opilce, pomlouvače, podvodníky atd. Pak přichází nádherný verš 11: „A to jste někteří byli. Dali jste se však obmýt, byli jste posvěceni, byli jste ospravedlněni ve jménu Pána Ježíše Krista“. On proměnil náš charakter.
3) Kristus v nás způsobil duchovní změnu. Kdysi jsme nebyli schopni radovat se z Jeho Slova, z uctívání a z Jeho cest. Nyní jsme živí díky Jeho Duchu, který v nás přebývá a radujeme se z těchto věcí (1. Korintským 2:14). Tvůj dopis by měl říkat: „Ježíš změnil můj život, a pokud mu to dovolíš, změní i tvůj!“ Proto dnes doruč svůj dopis lásky každému, koho potkáš.