„Prosíte sice, ale nedostáváte, protože prosíte nedobře.“ Jakub 4:3

Pátou překážkou v odpovědi na modlitbu jsou špatné motivy! Na narozeninové slavnosti nastal čas podávat dort. Malý chlapec, který se jmenoval Brian, vyhrknul: „Já chci ten největší kousek!“ Jeho matka mu vyhubovala: „Briane, to se nedělá, říkat si o největší kousek.“ Ten malý chlapec se na ni zmateně podíval a řekl: „No ale jak ho teda můžu dostat?“ Pokud máte špatné motivy, vaše modlitby nebudou zodpovězeny. Motiv je důvod, proč něco děláte. Při modlitbě je důvod, proč se modlíme, mnohem důležitější než slova, která říkáme.
Mít čisté srdce, které miluje Boha a lidi, je vždy pro Pána přijatelný motiv. Sobectví je nepřijatelné; pomsta je nepřijatelná; manipulace a kontrola jsou nepřijatelné; žárlivost je nepřijatelná; pýcha je nepřijatelná. Ve skutečnosti všechno, co je sobecké, je nepřijatelným motivem. A. W. Tozer píše: „Milovat sám sebe je skutečně těžká práce. Zamysli se sám nad sebou, zdali mnohé tvé trápení nevzniklo z toho, že někdo o tobě mluvil zle. Jakmile vztyčíš sám sebe jako malého boha, kterému musíš být oddaný, pak budou vždycky takoví, kteří s potěšením budou urážet tvoji modlu. Jak potom můžeš doufat, že budeš mít vnitřní pokoj? Nelítostné úsilí srdce chránit samo sebe před každým pohrdáním nikdy nenechá mysl odpočívat.“
Abychom se modlili efektivně, k tomu musíme pravidelně očišťovat svá srdce, především když se přistihneme, že chceme „ten největší kousek“. Musíme zkoumat své motivy. Podívat se na ně bude bolavé, ale musíme to udělat, pokud chceme, aby naše modlitby byly vyslyšeny.