„…bylo tam včelstvo a med…nabral si jej do hrsti a…jedl.“ Soudců 14:8-9

Spisovatelé Dan Sullivan a Catherine Nomura ve své knize Zákony celoživotního růstu vysvětlují: „Neustálé vzdělávání je základem pro celoživotní růst. Můžete mít úžasné zkušenosti, ale nestanete se chytřejšími díky všem těm věcem, které jste udělali, viděli a slyšeli. Zkušenost sama o sobě není zárukou celoživotního růstu. Ale když budete proměňovat své zkušenosti v nové lekce, pak učiníte z každého dne svého života zdroj růstu. Nejchytřejší lidé jsou ti, kteří dokáží proměnit i malé události nebo situace na průlomy v myšlení a jednání. Dívejte se na celý život jako na školu a na každou zkušenost jako na lekci, a vaše učení bude vždy důležitější než vaše zkušenost.“
Ve starém kresleném seriálu Peanuts ukazuje Charles Schulz postavu Charlieho Browna na pláži, jak staví úžasný hrad z písku. Je to umělecké dílo. Když poodstoupí, aby to obdivoval, je hrad najednou zničen velkou vlnou. V posledním snímku říká: „V tom musí být nějaká lekce, ale pro všechno na světě nevím, co to je.“ Tak se mnozí z nás cítí po potenciálně hodnotné zkušenosti. Procházíme jí, ale nerosteme. Účastníme se schůzí určených k našemu růstu, pak zavřeme své zápisníky a neuděláme nic s tím, co jsme slyšeli. Nebuďte nadšení událostí, během které se můžete učit, buďte nadšení učením se! A nenaučili jste se to doopravdy, dokud jste to nepoužili.
Několik dni poté, co Samson zabil lva, vrátil se na scénu vítězství a objevil dvě věci ve zdechlině: a) včely, které bodaly; b) med, který chutnal sladce. „…nabral si jej do hrsti a jedl.“ Také v životě jděte až za bolest a hledejte med!