„Poslušně budeme dělat všechno, o čem Hospodin mluvil.“ 2. Mojžíšova 24:7

Jak můžete učinit Boží Slovo více osobním a efektivním ve svém životě? Tak, že je přijmete jako praktické, ne jako teoretické Slovo. Bible není Boží pokus nabídnout poučné náhledy, zajímavé teorie nebo dobré rady k našemu posouzení. Ne, je to autoritativní, nepopíratelné prohlášení věčné pravdy pro nás, podle které máme žít. Je určeno pro skutečnou aplikaci ve světě.
„A tak každý, kdo slyší tato má slova a plní je, bude podoben rozvážnému muži, který postavil svůj dům na skále“ (Matouš 7:24). Pevné základy zbudované na skále poslušným stavitelem odolaly bouři. A naopak: „…každý, kdo slyší tato má slova a neplní je,“ říká Ježíš, „je blázen a bouře zničí jeho základy“ (v. 26-27, přel. z angl.). Ježíš neodsoudil tohoto muže za to, že postavil nepřiměřenou konstrukci, nebo že neslyšel, nerozuměl a nevěřil Jeho slovům, ale za to, že podle nich nejednal.
„Podle slova však také jednejte, nebuďte jen posluchači – to byste klamali sami sebe! … Kdo se však zahledí do dokonalého zákona svobody a vytrvá, …nýbrž také jedná, ten bude blahoslavený pro své skutky“ (Jakub 1:22-25). Pokud si myslíme, že čtení, znalost a dokonce víra v Boží Slovo splňuje naši povinnost vůči Němu, pak sami sebe podvádíme. Protože je to Boží Slovo a Boží záměr, který musí být naplněn. To vyžaduje nejen víru, ale vyžaduje to jednání podle Slova. Jakub neřekl: „bude požehnán podle toho, čemu věří“, ale řekl, že ten, kdo „takto jedná, ten bude blahoslavený“! Když Mojžíš četl Boží Slovo Izraelcům, řekli: „Poslušně budeme dělat všechno, o čem Hospodin mluvil.“ Amen.