„Vždyť boj je Hospodinův.“ 1. Samuelova 17:47

Jednoho dne byl voják, obviněný z útěku před nepřítelem, předveden před Alexandra Velikého. Ten se ho zeptal: „Jak se jmenuješ?“ Voják sklonil hlavu a odpověděl: „Alexandr“. Alexandr Veliký ho popadl za ramena a řekl: „Vojáku, změň své chování nebo změň své jméno!“ Byl jsi povolán k tomu, abys žil život, který přináší čest tomu, jehož jméno neseš. Bez ohledu na to, jestli obr, kterému čelíš, je návyk, zášť, strach, smyslnost, pýcha, závist nebo zlost, potřebuješ si uvědomit, že:
1) Nejsi jediný. Tvá pokušení „nejsou jiná než ta, která prožívají ostatní“ (1. Korintským 10:13, přel. z angl.). Goliáš nebyl vždy obr; byl krmen a živen, dokud se jím nestal. Naši obři jsou obvykle „malé“ hříchy, které přehlížíme a poddáváme se jim, až do té doby, než ožijí, vrací se a obtěžují nás.
2) Nemůžeš to zvládnout sám. Tvůj obr tě porazí, kdykoliv se do něj pustíš ve vlastní síle. David řekl Goliášovi: „Vždyť boj je Hospodinův. On vás vydá do našich rukou“ (1. Samuelova 17:47). Potřebuješ Boží pomoc k tomu, abys zvítězil nad starými návyky a vybudoval nové vzorce chování. Proto s Pavlem vyhlas: „Všechno mohu v Kristu, který mi dává sílu“ (Filipským 4:13).
3) Musíš se postavit obrovi čelem. Bible říká: „Když Pelištejec vykročil a přibližoval se k Davidovi, David rychle vyběhl z řady proti Pelištejci“ (1. Samuelova 17:48). Neutíkej pryč, nepokoušej se vyjednávat, nedělej kompromisy a nevymlouvej se. Vytlač obra na světlo a nedovol mu, aby se vrátil zpět do tvého života. Stanov hranice a buď někomu odpovědný a vykazatelný. Straň se špatné společnosti. A především, nedívej se na Boha ve světle svého obra, ale dívej se na obra v Božím světle.