„…Bůh mu pomáhá hned při rozbřesku jitra.“ Žalm 46:5

Když se ti tvůj svět najednou obrátí vzhůru nohama, pamatuj, že Boží plány pro tvůj život nebyly zrušeny! Když se cítíš být lapen a nenacházíš úniku, zde je pár bodů, na které se postav a které si pamatuj:

1) Hledej řeku. „Řeka svými toky obveseluje…“ (Žalm 46:4, přel. z angl.). V symbolice Starého Zákona řeky reprezentují Boží zaopatření pro každou tvou potřebu. Když se ti bude zdát, že každý lidský zdroj zaopatření vyschl, nestrachuj se, hledej řeku.

2) Hledej město. Bůh zasadil své „…město Boží, svatyni, kde přebývá ten Nejvyšší“ (Žalm 46:4, přel. z angl.), ve středu tvých okolností. Boží město, symbol Jeho přítomnosti a moci, zaručuje, že stále dohlíží a že obnoví pokoj a řád v tvém nepokojném světě.

3) Vyhledávej znamení Boží přítomnosti. „Bůh (ti) pomáhá hned při rozbřesku jitra“ (Žalm 46:5). Rozbřesk jitra, symbol nových začátků, ti dodá jistotu toho, že i přes tyto časy nepokojů a zkoušek, je nový den na dosah. „Jeho věrnost je neskonalá; obnovuje se každého rána“ (Pláč 3:23).

4) „Pojďte…pohleďte na Hospodinovy skutky…“ (Žalm 46:8). Přezkoumání záznamu skutků Všemohoucího buduje tvou víru a připomíná ti, že On je „…tentýž včera i dnes i na věky“ (Židům 13:8). Pokud se o tebe staral tehdy, postará se o tebe i nyní.

5) Vzhlížej k Bohu a buď v pokoji. Podle vyzkoušeného a osvědčeného základu Jeho moci a věrnosti můžeš žít podle Písma: „Upokojte se a vězte, že já jsem Bůh…“ (Žalm 46:10, přel. z angl.).