„Všechno dělejte bez reptání…“ Filipským 2:14

Dvě skupiny studentů psychologie byly požádány, aby se po určitý čas mezi sebou volně bavily. Jedna skupina věděla, že experimentem bude měřena míra stížností v běžné konverzaci; druhá to nevěděla. Posléze byly obě skupiny šokovány tím, jak často si stěžovaly. Skupina, která věděla o účelu experimentu, si stěžovala téměř stejně jako skupina, která nevěděla, k čemu experiment směřoval a čeho chtěl dosáhnout.
Je to naše nejstarší reakce – doslova! Když jsme konfrontováni s našimi volbami a jednáním, spontánně si začneme stěžovat: „To byla jejich chyba, ne moje; kdyby oni nebyli bývali…já bych…“ Adam nepotřeboval žádné hodiny výuky v umění stěžovat si. Když byl přistižen při činu, řekl Bohu: „,Žena, kterou jsi mi dal…ta mi dala z toho stromu a já jsem jedl‘… Žena odpověděla: ,Had mě podvedl a já jsem jedla‘“ (1. Mojžíšova 3:12-13).
Ani jeden z nich nepřijal zodpovědnost za svou volbu. A protože Bůh nepomáhá lidem, kteří jsou nezodpovědní, vyhodil reptaly z ráje. Jestli jim to někdy později „došlo“, že si moc stěžovali, nepředali to svým potomkům, Izraeli: „Lid si začal stěžovat Hospodinu na těžkosti. Hospodin to slyšel a vzplanul hněvem. Tu vyšlehl mezi nimi Hospodinův oheň a pohltil okraj tábora“ (4. Mojžíšova 11:1).
Všimni si, všechny stížnosti Hospodin slyší a zcela jasně to nechce slyšet! Pavel píše: „…ani nereptejte jako někteří z nich, a byli zahubeni Zhoubcem. To, co se jim stalo, je výstražný obraz a bylo to napsáno k napomenutí nám…“ (1. Korintským 10:10-11).
Vyčisti svou mluvu! Rozhodni se odhalit, odmítnout a odstranit jakékoliv stížnosti ze svého slovníku.