„Zchudne, kdo pracuje zahálčivou dlaní, kdežto pilné jejich ruka obohatí.“
Přísloví 10:4

Rút pracovala jako zemědělská dělnice, když si ji Boáz vybral za svou manželku. Elíša oral své pole, když si ho Elijáš najal jako svého pomocníka. Petr, Jakub a Jan byli rybáři, když si je Ježíš vybral za své učedníky. Bůh povolává lidi s prokazatelnou pracovní morálkou. Ani jednou Ježíš nepovolal líné lidi, kteří posedávali kolem a čekali na velkou přestávku.
V Božích očích neexistují podřadné práce, pouze podřadné postoje. Ať už jsi dělníkem, správcem nebo předsedou představenstva, „…nežádá se nic jiného, než aby byl každý shledán věrným“ (1. Korintským 4:2). Bůh ti dá více pouze tehdy, když se osvědčíš v tom, co máš. Bible říká: „Zchudne, kdo pracuje zahálčivou dlaní, kdežto pilné jejich ruka obohatí“ (Přísloví 10:4).
„Lenoch jen touží a ničeho nedosáhne, kdežto pilní se nasytí tukem“ (Přísloví 13:4). „Viděls muže, který je zběhlý v svém díle? Před králi bude stávat“ (Přísloví 22:29). Požehnání je důsledkem práce stejně jistě, jako žeň je důsledkem setby. „Hospodin přikáže, aby s tebou bylo požehnání…na všem, k čemu přiložíš ruku“ (5. Mojžíšova 28:8).
Bůh žehná snům, ale ne snílkům. Musíš vstávat a chodit do práce! „Hospodin Bůh postavil člověka do zahrady v Edenu, aby ji obdělával a střežil“ (1. Mojžíšova 2:15). Když Bůh stvořil Adama, postavil ho k práci, protože výkonnost je nezbytná pro sebevědomí. Proto rozliš, kam patříš, pilně pracuj a potom, když bude zapotřebí něco udělat, Bůh bude vědět, kde tě najde.