„A tak jste mě sem neposlali vy, ale Bůh.“ 1. Mojžíšova 45:8

Nejsi si jistý, jakým směrem tě Bůh vede? Jon Walker říká: „Rozhodnutí činit Jeho vůli před tím, než známe specifika…rozvíjí naši důvěru v Jeho osobnost… Zde se mnoho lidí dostává do zápasu se svou vůlí…chtějí, aby On nejdříve odhalil své plány… To není způsob, jakým On pracuje. Bůh chce, aby ses předem rozhodnul Mu důvěřovat…věřil, že Jeho vůle je to nejlepší pro tvůj život… On ví o tvé nerozhodnosti. Nebude překvapen, když řekneš: ,Nevím, jestli jsem ochoten udělat krok víry, aniž bych věděl o všem, co se má stát, ale jsem ochoten nechat se učinit ochotným.‘ Jeden z důvodů, proč ti Bůh neukáže celý obraz…je ten, že bys byl ohromen…mohlo by to vypadat jako nemožné…ale v tom to je – není možné, abys naplnil své poslání bez Něj.“
Když se Josef znovu setkal se svými bratry v Egyptě, řekl jim: „Avšak netrapte se…tak jste mě sem neposlali vy, ale Bůh“ (verše 5-8). Josefovi bratři ho prodali, ale Bůh si toho použil k záchraně židovské rasy. Izraelci byli v otroctví, ale Bůh poslal Mojžíše, aby je vedl do zaslíbené země.
Ježíš zemřel na kříži, ale Bůh si použil Jeho smrti k záchraně ztraceného světa. Oswald Chambers nazývá Boha „úžasným inženýrem, který vytváří okolnosti, aby navodil okamžiky…nadpřirozené důležitosti vedoucí k nadpřirozeným setkáním“. Vzpomeň si; nevybavíš si nějaké Boží okamžiky ve tvém vlastním životě, kdy už jsi byl „na úplném konci provazu“ a On pro tebe přišel?