„Bůh přišel proto, aby vás vyzkoušel…“ 2. Mojžíšova 20:20

Pamatuješ si na zkoušky ve škole? Buď jsi prošel, nebo propadl, ale nemohl ses jim vyhnout. V životě to také tak funguje. Když přijde na životní zkoušky, musíš se připravit předem! Ježíš hovořil o rozvážném muži, který postavil svůj dům na skále: „Tu spadl příval, přihnaly se vody, zvedla se vichřice, a vrhly se na ten dům; ale nepadl, neboť měl základy na skále…(muž bláznivý)…postavil svůj dům na písku. A spadl příval, přihnaly se vody, zvedla se vichřice, a obořily se na ten dům; a padl, a jeho pád byl veliký“ (Matouš 7:25-27). Ten moudrý muž postavil svůj dům na skále, protože věděl, že otázka nezněla „jestli“, ale „kdy“ přijde vichřice. Ten druhý muž postavil svůj dům na písku, protože to bylo levné a snadné. Když přišla vichřice, dům prvního muže zůstal stát a dům druhého muže padl. Jakou myšlenku chtěl Ježíš zdůraznit? Tvá obdarování, tvůj životopis a tvá posvěst tě mohou dostat na vrchol, ale pokud nemáš vybudovaný silný charakter, nezůstaneš tam dlouho.
A navíc, tvá přesvědčení mohou být upřímná a v souhlasu s tím, co si myslí druzí lidé kolem tebe, ale pokud lidé kolem tebe nestojí na Božím Slovu, selžou tehdy, když je nejvíce potřebuješ. V Bibli čteme třikrát: „Spravedlivý z víry bude živ“ (Římanům 1:17).
Když přijdou životní zkoušky, musíš být schopen se zvednout a říci: „Možná neznám všechny odpovědi, ale prokázal jsem Boží charakter a dobrou pověst a důvěřuji Mu, že udělá to, co zaslíbil ve svém Slovu!“