„Vystup a pohleď směrem k moři.“ 1. Královská 18:43

„Pak řekl svému mládenci: ,Vystup a pohleď směrem k moři.‘ On vystoupil, pohleděl a řekl: ,Nic tam není.‘ Eliáš pravil: ,Opakuj to sedmkrát.‘ Když to bylo posedmé, řekl: ,Hle, z moře vystupuje mráček malý jako lidská dlaň.‘ Eliáš mu řekl: ,Vystup vzhůru a vyřiď Achabovi: Zapřáhni a jeď dolů, ať tě nestihne déšť!‘“ (1. Královská 18:43-44). Všimni si v tomto příběhu čtyř věcí:
1) Musíš hledat odpověď na svou otázku u Boha, ne u lidí. „Požehnán buď muž, který doufá v Hospodina, který důvěřuje Hospodinu. Bude jako strom zasazený u vody; své kořeny zapustil u vodního toku, nezakusí přicházející žár. Jeho listí je zelené, v roce sucha se ničeho neobává, nepřestává nést plody“ (Jeremiáš 17:7-8).
2) Musíš stále věřit tomu, co říká Bůh. Eliáš stále dostával tu stejnou negativní zprávu: „Nic se neděje.“ Ale stále věřil Bohu až nakonec, posedmé, jeho služebník řekl: „Hle, z moře vystupuje mráček malý jako lidská dlaň“ (1. Královská 18:44). Bůh zaslíbil, že se to stane, proto stál na Božím Slovu.
3) Nesmíš být ovlivněn těmi, kteří nesdílejí tvou vizi. Eliášův služebník stále říkal: „Nic tam není.“ Ale Eliáš to věděl lépe. Nemůžeš být veden těmi, kteří s tebou nejsou duchovně v souladu.
4) Musíš být připraven přijímat. „…vtiskl si tvář mezi kolena“ (1. Královská 18:42). To je pozice matky při porodu! To, co dnes cítíš v sobě uvnitř je skutečné, ale pokud nebudeš v té správné pozici a nevytlačíš to ven, nestane se to. Pokud to uděláš, Bůh ti požehná „hojností“ (viz 1. Královská 18:41).