„Tak jste se nám stali drahými!“ 1. Tesalonickým 2:8

Stát se výborným otcem vyžaduje muže, který má úzký vztah se svým nebeským Otcem. Když budeš aplikovat principy, které používal Pavel, když byl otcem svých duchovních dětí, můžeš získat vybavení potřebné k tomu, aby ses výborným stal.
Když Pavel mluví ke svým „dětem“, demonstruje to mateřské teplo a otcovskou sílu (viz 1. Tesalonickým 2:7-8). Po několik dalších dní si všimněme některých Pavlových otcovských principů:
1) Vyvolal v nich pocit, že jsou milovaní. „Tak jste se nám stali drahými!“ (1. Tesalonickým 2:8). Pavel použil zřídka používané řecké slovo pro lásku, ne příliš obvyklé slovo pro bezpodmínečnou lásku nebo bratrskou náklonnost. Slovo, které použil, znamenalo silnou, teplou, spontánní přitažlivost – oblíbený termín obvykle používaný pro velmi malé dítě. Proč Pavel takto mluvil k dospělým? Protože potřeba být milován je jedna z těch, ze kterých nikdy nevyrosteme!
2) Chtěl, aby se cítili milováni. Bible říká: „…největší z té trojice je láska“ (1. Korintským 13:13). Otče, více než cokoliv jiného, toto potřebují tvé děti a nijak to nesouvisí s jejich věkem; potřebují to stejně v dospělosti jako v dětství. Tvé dospívající dítě asi nebude nadšené, pokud mu budeš projevovat přízeň před jeho vrstevníky, ale hluboko uvnitř to ocení. Nesouvisí to ani s jejich pohlavím. Obě pohlaví se potřebují cítit milována. Tvoje dospívající dcera ti asi bude vracet tvá objetí a slova, zatímco tvůj dospívající syn bude asi protáčet oči v sloup a nesrozumitelně vrčet. Stejně je miluj, dokud nebudou dost staří na to, aby ti řekli, jak dobře se cítili!