„Tak jste se nám stali drahými!“ 1. Tesalonickým 2:8

Sdílej s dětmi svůj život: „…že jsme vám chtěli odevzdat…i svůj život“ (1. Tesalonickým 2:8). Jak se tvá dcera má naučit žít ve zdravých vztazích s muži, nebo tvůj syn rozvíjet zdravou mužskou identitu, jestliže s nimi nesdílíš svůj život? Dnešní matkou vedená rodina je velkou měrou důsledkem nepřítomnosti otce. Otče, sdílíš svůj život se svými dětmi skrze:
1) Sdílení tvých hodnot? Potřebují vědět, co je pro tebe důležité a jaké jsou tvoje priority, za čím stojíš a čemu skutečně věříš.
2) Sdílení se o tom, jak je možné žít podle biblických principů? Život jim bude klást překážky do cesty, bude je mást. Potřebují znát Boží cesty a Boží Slovo pro okamžiky, kdy budou dělat obtížná, velmi důležitá rozhodnutí.
3) Sdílení společných okamžiků smíchu a zábavy? Když přijdeš domů, rozprchnou se tvé děti nebo se seběhnou kolem tebe? Je s tebou zábava? Nauč je, že křesťanství je něco, z čeho se člověk může radovat, ne to přetrpět. Říká se: „Rodina, která se společně modlí, zůstane pohromadě.” Stejně je to s rodinou, která si společně hraje!
4) Sdílení těch nejhezčích zájmů v životě? Kritizování jejich zájmů jenom posiluje jejich oddanost k nim. Místo toho, abys odsuzoval jejich hudbu, oblečení, televizní zábavu a používání internetu, řekni jim o lepších možnostech.
5) Vyjádření, jakou hodnotu pro tebe mají? Nepředpokládej, že to vědí. Výzkumníci říkají, že většina dětí, především chlapců, se cítí nepříjemně před svými otci. „Tolik jsme po vás toužili, že jsme vám chtěli odevzdat…i svůj život“ (1. Tesalonickým 2:8). Říkej jim to znovu a znovu!