„Tak jste se nám stali drahými!“ 1. Tesalonickým 2:8

Tvrdá práce. „Jistě si, bratří vzpomínáte na naše úsilí a námahu, jak jsme ve dne v noci pracovali, abychom nikomu z vás nebyli na obtíž…“ (1. Tesalonickým 2:9). Kdyby církev byla armádou, Pavel by byl velícím generálem. Snadno mohl dávat příkazy udílené v jakémkoliv rozsahu, který by si zvolil, a byl by poslechnut. Ale on to neudělal. Tvrdě pracoval, až za hranice požadované jeho službou, aby zmenšil finanční břemeno, které by druhým kvůli němu vzniklo. Otče, tvoje děti potřebují vidět, že děláš totéž, protože:
1) Když tě uvidí tvrdě pracovat, vyzdvihne to důležitost práce a pomůže jim to objevit v ní důstojnost. „Zchudne, kdo pracuje zahálčivou dlaní, kdežto pilné jejich ruka obohatí“ (Přísloví 10:4).
2) Když se s nimi budeš dělit o práci v domácnosti, povedeš je k úspěšnosti v zaměstnání tak, že jim vštípíš velmi potřebné pracovní principy a schopnosti. „Viděls muže, který je zběhlý ve svém díle? Před králi bude stávat; nebude stávat před bezvýznamnými“ (Přísloví 22:29). Budeš je připravovat tak, aby byli uznáváni pro své vynikající vlastnosti a aby byli povýšeni kvůli své mimořádné pracovní morálce a schopnostem.
V době ekonomických obtíží, kdy pouze silní přežívají v konkurenci, připrav své děti tak, aby byly těmi nejlepšími, kým mohou být. Postoje a schopnosti, které v nich posiluješ, jim budou prospěšné po celý život.