„Tak jste se nám stali drahými!“ 1. Tesalonickým 2:8

Příkladný zbožný život. „Vy i Bůh jste svědky, jak jsme se k vám věřícím zbožně, spravedlivě a bezúhonně chovali“ (1. Tesalonickým 2:10). Pavlovi posluchači mohli posuzovat jeho tvrzení, protože byli svědky jeho způsobu života. Otče, můžeš mluvit a mluvit a bude to jako bys neměl posluchače, ale pokud budeš mluvit o tom, co praktikuješ, posluchače budeš mít. V případě, že v tom nejsi důsledný, nepřijmou to. Ukazovat zbožný životní styl vyžaduje dvě kvality:
1) Být poctivý. Tvoje děti nepotřebují dokonalé rodiče, potřebují poctivé rodiče. Když se zmýlíš, přiznej to. Mnoho dětí nikdy neslyší rodiče říci: „Omlouvám se, mýlil jsem se.“ Takže buď vnímají poctivost a pokoru jako slabost, nebo své rodiče jako nedůsledné. Obojí je nastaví na život arogance a potíží.
2) Být pozitivní. Výzkumy ukazují, že častá odezva rodičů na jejich děti je deset ku jedné negativní: „Nikdy nebudeš úspěšný… Proč tohle vždycky děláš? Nikdy nepoužíváš hlavu.“ Podle statistiky mají otcové větší sklon dělat taková prohlášení. Otče, posuň jazýček vah do pozitivna! Jak to dělal Pavel? „Víte přece, že jsme každého z vás jako otec své děti…povzbuzovali…“ (1. Tesalonickým 2:11-12). To je výzva: podnětná, posilující a povzbuzující je k růstu, aby si uvědomily svůj potenciál. Bere to pohodlí: život je tvrdý; posiluj jejich ducha, nelámej ho. Vyžaduje to pobízení: rozvíjení jejich vytrvalosti tím, že jim řekneš: „Nevzdávej to, zvládneš to!“ Fungovalo to Pavlovi? Ano! „…že jste od nás přijali slovo Boží zvěsti… Vždyť také projevuje svou sílu ve vás…“ (1. Tesalonickým 2:13). Bude to fungovat tobě a tvým dětem? Ano!