„…jste moji učedníci, budete-li mít lásku jedni k druhým.“ Jan 13:35

Než se Andrew Jackson stal prezidentem Spojených států, byl generálem domobrany v Tennessee. Během války v roce 1812 jeho jednotky bojovaly a hašteřily se mezi sebou, proto je svolal dohromady a řekl: „Pánové, pamatujme, že náš nepřítel je tam!“ Bylo by dobré, kdybychom na to všichni pamatovali.
Je snadné milovat Boha kvůli tomu, co všechno pro nás udělal; je to ale těžší, když přijde na lásku k těm, se kterými žijeme. Uznávaný biblický učitel říká: „Jestli existuje něco, co by mě drželo dál od Krista, kdybych byl ztracen…byl by to postoj křesťanů k sobě navzájem… Když jsem byl dítě a rozpoutala se hádka…můj tatínek říkával: ,Možná mezi námi uvnitř této budovy existují rozdíly, ale pamatujte, že jsme rodina. Když tě tvůj bratr nebo sestra potřebují…starej se o ně…miluj je…a podporuj je.‘“
Všechno, co potřebujeme vědět, je v těchto dvou verších: „…v ničem se nedejte ovládat ctižádostí ani ješitností, nýbrž v pokoře pokládejte jeden druhého za přednějšího než sebe; každý ať má na mysli to, co slouží druhým, nejen jemu“ (Filipským 2:3-4). Jinými slovy, mysli na toho druhého… Nebuď sobecký. Zní to jako něco, co by mohl říci učitel plné třídě předškolních dětí…ale kolik problémů dospělých by mohlo být vyřešeno, kdyby toto bylo hnací silou našich vztahů? Kolik párů by mohlo sladit své rozdíly v manželství? Ježíš řekl: „…aby všichni byli jedno jako ty, Otče, ve mně a já v tobě, aby i oni byli v nás, aby tak svět uvěřil, že ty jsi mě poslal“ (Jan 17:21).