„Kdo jsi ty, že soudíš cizího služebníka?“ Římanům 14:4

Je vždycky mnohem snazší stát stranou a „střílet bez míření“, než být zapojen a snažit se pomoci. Bible nás opakovaně varuje, abychom nekritizovali, nesrovnávali, ani neodsuzovali druhé. Pokud soudíš to, co někdo jiný dělá v upřímné víře, pak stojíš na nebezpečné půdě s Bohem. „Kdo jsi ty, že soudíš cizího služebníka? O tom, zda obstojí či ne, rozhoduje jeho vlastní pán“ (Římanům 14:4). A protože nejsi jeho „pán“, musíš uplatňovat moudrost a sebeovládání. Odmítni soudit ty, jejichž názory se liší od tvých. Pavel k tomu říká: „Proč tedy ty, slabý, soudíš svého bratra? A ty, silný, proč zlehčuješ svého bratra? Všichni přece staneme před soudnou stolicí Boží“ (Římanům 14:10).
Kdykoliv začneš analyzovat, kontrolovat a kategorizovat jedno z Božích dětí, stanou se čtyři věci:
1) Rozzlobíš jeho Otce.
2) Projevíš své „ego“ a svůj pocit nejistoty.
3) Stanovíš normu, podle které ty sám budeš souzen.
4) Znepřátelíš si lidi. Když získáš pověst kritického člověka, lidé se ti budou vyhýbat jako morové ráně. Vědí, že pokud kritizuješ druhé, budeš kritizovat i je.
Bible říká: „A tak usilujeme o to, co slouží pokoji a společnému růstu“ (Římanům 14:19). Někdo řekl: „Ten největší prostor ve světě je prostor ke zlepšování.“ Pokud o tom pochybuješ, tak se podívej na učedníky, které si Kristus vybral a povýšil – potom se podívej do zrcadla.