„Blázne! Ještě této noci si vyžádají tvou duši…“ Lukáš 12:20

Ježíš vyprávěl příběh o úspěšném sedlákovi, který řekl: „Zbořím stodoly, postavím větší…“ (Lukáš 12:18). Očividně byl dobrý podnikatel a plánovač. Ale potom řekl: „…a řeknu si: Teď máš velké zásoby na mnoho let; klidně si žij, jez, pij, buď veselé mysli. Ale Bůh mu řekl: ‚Blázne! Ještě této noci si vyžádají tvou duši, a čí bude to, co jsi nashromáždil?‘ Tak je to s tím, kdo si hromadí poklady a není bohatý před Bohem“ (Lukáš 12:19-21).
Ten muž měl časový plán, ale neměl žádný plán pro věčnost. Myslel na sebe, ale ne na Boha. Věnoval pozornost svému tělu, ale ne své duši. Říká se, že průměrné tělo má dost fosforu na to, aby z něj bylo vyrobeno osm set tisíc sirkových hlaviček, dost cukru na to, aby se vešel do šedesáti kostek, dost soli na to, aby pokryla dvacet lžic, a dost železa na výrobu hřebíků v hodnotě asi dvě stě korun. To ostatní jsou jen prach a voda. Když se rozmazluješ a chráníš tu část sebe, která bude žít pouze sedmdesát nebo osmdesát let, a budeš zanedbávat tu část, která bude žít buď v nebi, nebo v pekle, pak Bůh říká, že jsi blázen.
Tento muž si říkal, že bude žít „mnoho let“, ale Bůh řekl: „Ještě této noci si vyžádají tvou duši…“ (Lukáš 12:20). Uvědomuješ si, že nehoda, ucpaná tepna, zatoulaná kulka, selhání motoru letadla nebo opilý řidič tě mohou okamžitě zabít? Vezmi rozum do hrsti! Otázka nezní, jestli zemřeš, ale kdy. Jsi připraven stanout před Bohem?