„…využijte čas vám svěřený.“ Koloským 4:5

Nic není nákladnějšího než promarněný čas. Každá ztracená minuta je ztracená navždy. Dnes máme více prostředků šetřících čas než kterákoliv jiná generace, ale vypadá to, že máme stále méně času. K tomu, abys mohl mít kontrolu nad svým životem, musíš mít nejdříve kontrolu nad svým časem. To znamená přesměrovat každou nevyužitou minutu k hodnotnému záměru. Všichni máme věci, které chceme dělat nebo je plánujeme udělat, a cítíme se špatně, když je neuděláme. Pochop toto: rozdíl v tom, kým jsi právě teď a člověkem, jakým budeš za deset let, bude do velké míry určený tvými vztahy a tím, co čteš. A tou první knihou, kterou bys měl číst, je Bible, ten nejúžasnější manuál moudrosti na světě. Zde je návrh, který ti pomůže: místo toho, abys měl postoj „všechno nebo nic“ vůči čtení Bible, použij své „mezičasy“. Budeš udiven, jak se promarněné minuty v každém dni a týdnu načtou ke tvému dobře využitému času.
J. Oswald Sander nám poskytuje tři úžasné náhledy:
1) Ucpi otvory. Neposuzujme náš den pouze v hodinách, ale posuzujme ho v menších časových úsecích. Když se postaráme o minuty, hodiny se postarají samy o sebe.
2) Stanov priority. Mnoho času trávíme věcmi, které mají druhořadou důležitost. Věnujeme přehnanou pozornost nepodstatným detailům, které věci závažného významu vytlačí ven. Většinou to tak bývá, když jde o duchovní věci.
3) Začni plánovat. Bez cíle máme všichni sklon se bezcílně toulat. Proto se s postojem modlitby ptej: „Jak mohu dnes nejlépe plánovat?“ Vykupuj volné minuty tak dychtivě, jako lakomec hromadí peníze.