„Nauč nás počítat naše dny…“ Žalm 90:12

Gordon MacDonald nám ukazuje některé znaky chaotického života. Podívej se, jestli některé rozeznáš:
1) Zmeškané schůzky, vzkazy, termíny. Vím, že jsem v chaosu, když se objeví série zapomenutých schůzek, telefonních vzkazů, na které jsem nedokázal odpovědět a termínů, které jsem začal promeškávat. Takový den začíná porušenými závazky a chabými omluvami.
2) Neužitečné úkoly. Když jsem v chaosu, mám sklon investovat energii do neužitečných úkolů; objevuje se sklon k dennímu snění, k odkladům a vyhýbání se rozhodnutím, která je potřeba udělat.
3) Nedostatek důvěrnosti vůči Bohu. Chaotičtí křesťané se zřídka těší z důvěrnosti s Bohem. Nikdo jim nemusí říkat, že si musí vyčlenit čas na studium Bible a přemýšlení o něm, na přímluvy, uctívání. Oni to všechno vědí. Jenom to prostě nedělají. Vymlouvají se, říkají, že nemají čas. Ale vědí, že je to spíše záležitost organizace a osobního rozhodnutí než čehokoliv jiného.
4) Povrchní osobní vztahy. Dny plynou bez významné konverzace s mým synem nebo dcerou. Moje manželka a já jsme v kontaktu, ale naše konverzace je pouze povrchní. Možná se stanu podrážděným, nesnesu jakýkoliv pokus z její strany o získání pozornosti vůči věcem, které jsem nechal nedodělané, nebo vůči lidem, které jsem zklamal.
5) Nedostatek sebevědomí. Když děláme zmatky v kontrole našeho času, nemáme sami sebe rádi, nemáme rádi svou práci, ani nic jiného v našem světě. A je obtížné prolomit ten ničivý vzorec, který se v nás usadil. Ten hrozný návyk chaosu musí být prolomen, nebo náš soukromý svět velmi rychle upadne do úplného zmatku.