„Já velmi rád vynaložím všecko, ano vydám i sám sebe…“ 2. Korintským 12:15

Nejdříve byl Nelson Mandela motivován snem o osvobození sebe samého z útlaku. Ale jeho sen se rozšířil o začlenění druhých. Píše: „Hlad po mé vlastní svobodě se stal větším hladem po svobodě mého lidu. A byla to právě touha osvobodit můj lid, touha po tom, aby žil svůj život s důstojností a sebeúctou, co mě proměnilo z mladého vyděšeného muže v muže statečného, co hnalo právníka dodržujícího zákony k tomu, aby se z něj stal zločinec, změnilo muže milujícího rodinu v muže bez domova, tlačilo muže milujícího život k tomu, aby žil jako mnich.“ Když se Mandela ocitnul na křižovatce života – kdy jedna cesta vedla k osobnímu zisku a ta druhá ke službě lidem – vybral si tu obtížnější, vyšší cestu, cestu pomoci druhým. A podívej se na to, co dokázal.
Čelil jsi někdy takovému rozhodování? Pokud ano, neznamená to opustit svůj sen. Znamená to rozšířit ho!
Thomas Alva Edison řekl: „Nikdy jsem nezdokonalil vynález, aniž bych myslel na to, jaký to bude mít přínos pro druhé.“ Nepřestal být vynálezcem, aby mohl pomáhat druhým. Použil to, čeho už dosáhl pro sebe, k pomoci druhým. Nesnaž se pouze vydělat si na živobytí, snaž se způsobit změnu!
Pavel píše: „…a zase vám nebudu břemenem! Nestojím o váš majetek, nýbrž o vás… Já velmi rád vynaložím všecko, ano vydám i sám sebe…“ (2. Korintským 12:14-15). Získáváním se staneš úspěšným, ale pouze službou se staneš významným. Proto žij pro druhé!